OM THORSØ!

EGNSFEST 2012.

Velkommen til egnsfesten.

 

Onsdag aften d. 16. maj startede Egnsfesten i Thorsø, med bankospil i teltet som var opstillet på pladsen ved Thorsø Pavillon. Torsdagen stod i familiehyggens tegn, som startede med Kondibingo/gåtur med efterfølgende gratis morgenkaffe. På festpladsen var der mange forskellige aktiviteter, bl.a. børneloppemarked, tombolaer, hoppeborge, tegnehjørne og meget andet.

BILLEDEGALLERI FRA EGNSFESTEN 2012.

 

Egnsfest 2012EgnsfestEgnsfest 2012Egnsfest 2012Egnsfest 2012Egnsfest 2012Egnsfest 2012Egnsfest 2012Egnsfest 2012Egnsfest 2012

 

I ølteltet var der musik om eftermiddagen ved THYRSTED TRIO, og fra kl. 20.00 – 24.00 spillede BIBBI & SNIF op til dans. Arrangementet var godt besøgt, til trods for at vejrguderne forsøgte at drille de ildsjæle fra foreningerne, der har gjort et kæmpe stykke fritidsarbejde, for at få en god og festlig egnsfest op at stå.

FILM FRA EGNSFESTEN 2012.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=dKaTja2G15o[/youtube]

På programmet for egnsfesten var der et billede af Thors Hammer, hvilket passer meget godt til, at der må være vikingeblod i egnens folk og fæ, da de trodsede vejrgudernes kraftige blæst og regn, efterfulgt af lidt sol engang imellem, – en fortjent opbakning til foreningernes ildsjæle.

EGNSFESTENS FESTFYRVÆRKERI 2012.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=JVACbETI1U0[/youtube]

1

1

THORSØ SOM GUDE BY.

Thors Hammer i Thorsø.

Thors Hammer.

I 1964 – 65 fik THB`s erhvervsudvalg den ide at Thorsø skulle være Gude by, ved at føre Thorsø tilbage til fordums hedenske tider, dog kun på den måde at samtlige af byens gader skulle have navn efter de gamle guder. Man ville indsende en skrivelse til Sognerådet, hvor man ville henstille at samtlige nuværende gadenavne slettes og erstattes med gudenavne.

Det var ikke nogen dårlig ide, for Thorsø er nok, når vi selv skal sige det, mere end nogen anden dansk by nært tilknyttet til de gamle gudesagn. For helt tilbage i historien hvor det meste af Thorsø ligger nu, fandtes der intet. Men nordøst for byen lå Thorshøj, hvor der blev ofret til guderne, og i området omkring Aidt er der fundet utallige bopladser og værdifulde oldsager. Hele egnen omkring Thorsø er historisk, der skrives at våbenhuset ved Thorsø Kirke kan føres tilbage til jernalderen, hvor der var offerplads.

For at få kendskab til den Nordiske Mytologi, måtte to af udvalgets medlemmer Gartner Ejnar Munk og Cementvarefabrikant Thorvald Møller, læse 3 tykke bind om de gamle guder for at finde gudenavne nok. Der blev vist ikke planlagt nogen fremgangsmåde på, hvordan de ville ændre de nuværende navne til gudenavne. Der var forslag om at indkalde til en borgermøde, men Ejnar mente at det ville være lettere at snakke med beboerne på gaden når man mødte dem. Det med at ændre alle gadenavne til gudenavne løb vist stille og roligt ud i sandet, for i skrivende stund år 2011, er der stadig mange gader og veje i Thorsø der ikke har gudenavne.

De mente også at der var et sagn om at Thorsø har navn efter Thor, som ifølge sagnet faldt ned hvor Thorsø ligger, hvorfor navnet Thorsø, og faldet var så kraftig, at tungen landede i Tungelund, derfor navnet, og fødder i Futting, og munden i Mondrup, armene i Aptrup, og Thors hammer i Hammel.

40a-w-1965-by2Det var jo så oplagt at Thorsøs byskilt skulle være med guden Thor. Ideen til at Thor skulle på byskiltet har en forhistorie. Ifølge Smed Arne Laursen startede det i 1963 ved sammenlægningen af Thorsø og Aidt Idrætsforening, som i den forbindelse afholder et festarrangement, hvor der skulle indsamles 20 gaver til aktion til fordel for den nye sammensluttet Idrætsforening, TAIF. Tago Andersen mødte Smed Arne Laur-sen, og spurgte om en sådan erfaren smed ikke kunne lave den sidste gave til aktionen. Arne fik så den ide at lave en skulptur af Thor med vogn og gedebukke, hvor lynene kommer fra hjulene, til forskel fra byskiltet hvor de er fra hammeren.

Skulptur af Thor 1963.

Skulptur af Smedemester Arne Laursen 1963.

Skulpturen af Thor blev solgt på aktionen til Radioforhandler Hans Hansen for omkring 1700 kr. hvilket var en del penge dengang. Men den må have været pengene værd, for hver gang den blev vist frem til folk, fik den meget ros og omtale. Derfra fik Niels Nørgaard og Thorvald Møller fra erhvervsudvalget så ideen med Thor på et byskilt. De spurgte Smed Arne Laursen om han ikke kunne lave nogen byskilte med billedet af Thor og hans gedebukke. Arne fik Lærerinde Hanne Larsen til at tegne en skitse til skiltet, og gik i gang med byskiltet, som også blev sendt til Randers for at få lavet falsninger, til bl. a. skyerne som Thor med bukkene kører på.

44a-w-2011-thbDer blev også lavet mærkater med billedet af byskiltet på, det blev designet sidst i 1960`erne af Lærerinde Lisbeth Thorup. Disse mærkater var til at sætte på bilerne, og hver gang Automobilforhandler Niels Nør-gaard satte en mærkat på en solgt bil, indbetalte han 2 kr. til Idrætsforeningen. Farverne der blev brugt fra det første byskilt er i skrivende stund år 2011 ikke bekendt.

Thorsø Sø 2011.

Thorsø Sø 2011.

 

 

 

LIDT HISTORIE OM NORDENS VIKINGER.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=_DLWsDIlwc8[/youtube]

MUSIK FRA THORSØ. – Julesang Thorsø All Stars 2011.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=_2AN_20Bdz0[/youtube]

Redigeret af Jørgen Jensen.

One thought on “OM THORSØ!

  1. Poul Erik Møller

    Jeg kom til Thorsø i1967 og spurgte selvfølgelig til våbenskjoldet der var så flot. Jeg fik at vide at lærer Johannes Grøn på Tungelundskolen var involveret. Han og Lisbeth Thorup var på skolen på samme tid. De var begge formningslærere. Grøn blev senere skoleinspektør på Mors. Han var mejerist men fik et kald og læste til lærer.

    Svar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *